viharkár
Moderators: SONI, Pudva, Bogyo28
- levelboss
- nagyonsokatirogat
- ClassicFord klubtag?: Igen
Re: viharkár
Nos hát rossz hírem van. :(
Megkérdeztem fatert és hát...
... hát arról van szó, hogy lehetne bizonygatni, hogy szar volt a kémény, de ha sikerülne bebizonyítani, hogy a szomszédé a felelősség, akkor se vagy előrébb, mert az autó régi. És mint már valahol írtam, arról van szó, hogy a biztosító ugye mindent elavultat, ami régi. És a Capri meg olyan régi, hogy az alkatszészei biztosítási szempontból kb a nullához közelítenek. És ha megállapítanák a felelősséget, meg, h te vagy a károsult, akkor is max a szerelési munkadíjat lehetne a kifizettetni a biztosítóval. Ez ugye azért van, mert az új alkatrészek beépítésével gyakorlatilag felújítódik az autó, tehát többet ér, és így nyersz a káron, amit meg a biztosító nem fog kifizetni. Mert káron nem lehet nyerni!
Sajnálom!
A munkadíjat kétféle módon fizethetik ki.
1. Vagy megállapodsz a biztosítóval egy összegben azt csá.
2. vagy a konkrét munkadíjat fizetik ki. Ilyenkor is két lehetőség van. Az egyik, h egy a biztosítóval szerződött partner (pl márkaszervízzel) csináltatod meg, akiknél van egy elfogadott rezsiórabér. De a biztosító kárszakértője egy számítógépes program alapján (amennyiben a Capri benne van a programban) megállapítja a sérült elemeket és megállapítja h ezeket a program alapján mennyi idő kicserélni és ezt szorozzák fel a műhely ismert rezsiórabérével és ezt fizetik ki.
A másik eset, ha egy nem partner szervízzel csináltatod, akkor azt mondhatja a biztosító, hogy oké de akkor a józsi bácsinak a sufniban elég csak 2000 ft-os órabér és ennyivel szorozza meg a már megállapított munkához szerinte szükséges időt.
Megkérdeztem fatert és hát...
... hát arról van szó, hogy lehetne bizonygatni, hogy szar volt a kémény, de ha sikerülne bebizonyítani, hogy a szomszédé a felelősség, akkor se vagy előrébb, mert az autó régi. És mint már valahol írtam, arról van szó, hogy a biztosító ugye mindent elavultat, ami régi. És a Capri meg olyan régi, hogy az alkatszészei biztosítási szempontból kb a nullához közelítenek. És ha megállapítanák a felelősséget, meg, h te vagy a károsult, akkor is max a szerelési munkadíjat lehetne a kifizettetni a biztosítóval. Ez ugye azért van, mert az új alkatrészek beépítésével gyakorlatilag felújítódik az autó, tehát többet ér, és így nyersz a káron, amit meg a biztosító nem fog kifizetni. Mert káron nem lehet nyerni!
Sajnálom!
A munkadíjat kétféle módon fizethetik ki.
1. Vagy megállapodsz a biztosítóval egy összegben azt csá.
2. vagy a konkrét munkadíjat fizetik ki. Ilyenkor is két lehetőség van. Az egyik, h egy a biztosítóval szerződött partner (pl márkaszervízzel) csináltatod meg, akiknél van egy elfogadott rezsiórabér. De a biztosító kárszakértője egy számítógépes program alapján (amennyiben a Capri benne van a programban) megállapítja a sérült elemeket és megállapítja h ezeket a program alapján mennyi idő kicserélni és ezt szorozzák fel a műhely ismert rezsiórabérével és ezt fizetik ki.
A másik eset, ha egy nem partner szervízzel csináltatod, akkor azt mondhatja a biztosító, hogy oké de akkor a józsi bácsinak a sufniban elég csak 2000 ft-os órabér és ennyivel szorozza meg a már megállapított munkához szerinte szükséges időt.
Ford Capri 1978 2600 GT :D
- Peti
- egyedülisszerelhet
Köszi!
Most még nem tudom mit fogok tenni, alszom rá 1-2-t, meg beszélek a szomszéddal is...
Ráadásul az is ismerősöm, aki a kéményt építette! Legfeljebb összedobják!
Most még nem tudom mit fogok tenni, alszom rá 1-2-t, meg beszélek a szomszéddal is...
Ráadásul az is ismerősöm, aki a kéményt építette! Legfeljebb összedobják!

'81 Capri 3.0 SHO X-Pack project
'83 Granada 2.8i Ghia X project
- Bogyo28
- Überführer
sok okosat nem tudok sajnos hozzátenni, de a vis major az szar ügy. nálunk az összes szerződésben benne van, és ha ilyen dolog van mindenki szétteszi a kezét. csak azt nem vágom, hogy ha az auton esett kár vis major, akkor a cserepet meg miért fizetik. vagy ha a cserepet fizetik az autót miért nem? na erről kellene megkérdezni egy jogilag igen müvelt embert, pl ügyvéd...
"...ha Detroit-nak végevan, a világnak végevan..."
"...akkor vedd meg ezt, vagy egy ilyet..."
...A Xikla...
1978 Ford Capri MKIII 2.9 V6 24V cosworth
1974 Ford Transit MKI 1.7 V4
...A Xikla...
- gigford
- egyedülisszerelhet
Honnan veszed, hogy szarul volt megepitve? Azon a napon mikor kidolt a kemeny, kibaszott nagy vihar volt orszagszerte.SONI wrote:Ügyvéd és per a biztositoval.
A kéményt csak úgy veszi át az épitési hatóság és a kéményseprők ha van egy felelős kivitelező!!!
Amit aláirásával igazol a kivitelező. hogy Ő szakszerűen az elő irásoknak megfelelően épitett meg. Ha jól emlékszem nem egy év a szavatosságTehát ha egy müszaki szakértő megállapitja a kivitelezési hibát akkor máris van egy felelős a kémény ledőlésért.
Vannak kárszakártők (bár nem biztos ,hogy ez a nevük) akik a biztositoval harcolnak és tudják mik a lehetőségük az is egy lehetőség.
Rengeteg epulet megrongalodott akkor, sok kemeny ledolt . Mind szarul lett volna megtervezve?
- levelboss
- nagyonsokatirogat
Nem is feltétlenül az a kérdés hogy hogyan volt megépítve, hanem az, hogy volt-e rá engedélye, vagy hasonló... be tudja-e bizonyítani, hogy az zsír volt, vagy tudom is én...
Ford Capri 1978 2600 GT :D
- Bogyo28
- Überführer
Mint Peti írta, jó viszonyban van a szomszéddal, tehát szerintem meddő vita hogy volt e rá engedélye a szomszédnak, hiszen nem a szomszéddal szeretne kibaszni, hanem a biztosítótól pénzt szerezni. azzal meg ha elkezdi baszogatni a szomszédot engedély ügyben, pénz nem lesz, de lehet jó viszony sem. és azzal se nagyon lenne előrébb, ha a kémény romos lenne, mert azt mondanák neki hogy polgári peres uton verje le a szomszédon a kárt, ami megint csak nem jó. SZVSZ felelős keresése az ügyben tök felesleges. itt a környéken volt már olyan (a bécsi uton) hogy a vihar álltal kicsavart fa 2 autót lenullázott, arra sem fizetett senki. Petinek az jelent töbletet, hogy a lakásra volt biztosítás, míg itt a fára nem nagyon, de ugy néz ki hogy a biztosító nem nagyon akar autó kárt megtéríteni...
"...ha Detroit-nak végevan, a világnak végevan..."
...A Xikla...
...A Xikla...
- Blant
- nagyonsokatirogat
Történetesen a Generalinál dolgozom... Holnap megkérdezem, de abban szinte biztos vagyok, hogy a Generalis lakásbiztosítás fizetne, mint a kisangyal újrabeszerzési áron! Viszont megvan szabva, hogy hány napod van bejelenteni a kárt! Ne aludj rá és ne várj! Amint lehet jelentsd be, Az autót ne mozdítsd el, és a törmeléket se, ha még nem tette, hogy tudjanak szemlézni...
A másik, hogy mikor a 33 éves trabantom szarrá tört, mert egy fasz kijött elém, akkor nem avultattak semmit, mert látszott, hogy gyári zsír újra van restaurálva az autó!
A másik, hogy mikor a 33 éves trabantom szarrá tört, mert egy fasz kijött elém, akkor nem avultattak semmit, mert látszott, hogy gyári zsír újra van restaurálva az autó!
A hangom, a rangom tartom pardon
NEM ELADÓ!
A kedvem, a lelkem, a nemem, a szlengem
NEMM ELLADÓÓ
'78 Ford Capri mkIII Ghia 2,8i EFI, az imádott!
'85 Ford Fiesta mkII 1.6D, az Istencsászár, az 5literrel rohangálós, a hidegben is beindulós.
NEM ELADÓ!
A kedvem, a lelkem, a nemem, a szlengem
NEMM ELLADÓÓ
'78 Ford Capri mkIII Ghia 2,8i EFI, az imádott!
'85 Ford Fiesta mkII 1.6D, az Istencsászár, az 5literrel rohangálós, a hidegben is beindulós.
- Peti
- egyedülisszerelhet
Generális biztosításunk van, és a szomszédnak is! A szomszéd rögtön jelentette! Még nem nyúltam az autóhoz sem, és a törmelékekhez sem.
Köszi a segítséget!
Köszi a segítséget!
- Wendike
- márokosanistudnézni
Egyik ismerősömnek tavaly 1 ilyen viharban ráesett egy ablak a hetedikről a kocsijára(
suzuki :)), a társasház biztosítója kifizette a kárt, meg lett javittatva az autó. Százezres nagyságrendet fizettek érte 
Szerintem ne hagyd annyiban a dolgot érdemes lenne elmenni 1 Generalival szerződött autójavító céghez akik pontosabb információt tudnak adni és talán van tapasztalatuk ilyen ügyben...

Szerintem ne hagyd annyiban a dolgot érdemes lenne elmenni 1 Generalival szerződött autójavító céghez akik pontosabb információt tudnak adni és talán van tapasztalatuk ilyen ügyben...
Don't panic!
- tomtom
- egyedülisszerelhet
a kártérítési igényed alapja:
Ptk. 339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
itt az "aki", a szomszéd, akinek van egy érvényes biztosítása a házára, ami két részből kell, hogy álljon: 1., FELELŐSÉG (!) biztosítás, ill. 2., ingóságok biztosítása.
amennyiben a felelőségbizt. rész tartalmazza a viharkár-kategóriát (ez általában "alapfelszereltség", hülye, aki nem kéri a szerződéskötéskor), akkor nincs miről beszélni. amennyiben nincs bent a szerződésben, akkor a saját kötelező biztosításod megléte miatt (de lehet, hogy ettől függatlenül is) a MABISZ meg kell, hogy térítse a károd, és majd ők megállapítják, hogy kié is a ráb@ás.
a vis major annyit tesz, hogy előre nem láthatóan bekövetkezett esemény miatt létrejött helyzet. (nagyjából)
tehát ne mondja már senki, hogy csak azokat a károkat fizetik ki, amit előre tudtak, hogy bekövetkezik, mert ez egy hülyeség.
sztem a szomid biztijje kell, hogy fizessen.
Ptk. 339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
itt az "aki", a szomszéd, akinek van egy érvényes biztosítása a házára, ami két részből kell, hogy álljon: 1., FELELŐSÉG (!) biztosítás, ill. 2., ingóságok biztosítása.
amennyiben a felelőségbizt. rész tartalmazza a viharkár-kategóriát (ez általában "alapfelszereltség", hülye, aki nem kéri a szerződéskötéskor), akkor nincs miről beszélni. amennyiben nincs bent a szerződésben, akkor a saját kötelező biztosításod megléte miatt (de lehet, hogy ettől függatlenül is) a MABISZ meg kell, hogy térítse a károd, és majd ők megállapítják, hogy kié is a ráb@ás.
a vis major annyit tesz, hogy előre nem láthatóan bekövetkezett esemény miatt létrejött helyzet. (nagyjából)
tehát ne mondja már senki, hogy csak azokat a károkat fizetik ki, amit előre tudtak, hogy bekövetkezik, mert ez egy hülyeség.
sztem a szomid biztijje kell, hogy fizessen.
- capri mkII '76 2.3
- tau tcII '79 1.6 GT
- tau tcII '79 1.6 GT
- Peti
- egyedülisszerelhet
Köszi, ezt a MABISZ dolgot mástól is hallottam,és mindenképp megpróbálom, csak előbb beszélni akarok Blanttal! Ha valaki tudja az aktuális tel.számát, küldje már el léci pü.-ben!
Meg van kötve a viharkár, de mint azt be is idéztem, autóra nem vonatkozik csak épületre.
Kötelező biztosításom az van.
Meg van kötve a viharkár, de mint azt be is idéztem, autóra nem vonatkozik csak épületre.
Kötelező biztosításom az van.
- Peti
- egyedülisszerelhet
Blant kollega sem tudott sajna mást mondani, mint a kárszakértő.
Beszéltem a MABISZ-szal, ők megadták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének számát. Ahol azt mondták, hogy első lépcsőben írjak tértivevényes panaszlevelet a biztosítónak, amit a vis majorra hegyezek, ki, -hogy mi is számít annak.
Aztán ha elutasítanak, v. 15 napon belül nem válaszolnak jön a következő lépcső, ahol ők lépnek, -a Panaszügyi Felügyelet felé ha jól emlékszem, aztán meg a "békéltető testületi ülés" ami még ingyenes...
Ezek a kilátások... F@sza!
Beszéltem a MABISZ-szal, ők megadták a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének számát. Ahol azt mondták, hogy első lépcsőben írjak tértivevényes panaszlevelet a biztosítónak, amit a vis majorra hegyezek, ki, -hogy mi is számít annak.
Aztán ha elutasítanak, v. 15 napon belül nem válaszolnak jön a következő lépcső, ahol ők lépnek, -a Panaszügyi Felügyelet felé ha jól emlékszem, aztán meg a "békéltető testületi ülés" ami még ingyenes...
Ezek a kilátások... F@sza!

nekem is ugyanezt mondta az ügyvédjelölt barátnő...de esély van!
- '79 Ford Capri 2.8
- '91 Ford Sierra DOHC
- '91 Ford Sierra DOHC