na!
kb így nézek, amikor fentebb azt olvasom, hogy 300 + 180 az reális meg nem drága.
most csinálom a becsiszolását a gépnek, és nagyjából látom a költségvonzatát a tevékenységemnek.
az 1780 grammos gitt (carsystem) kb 2000 ft. ebből elküldtem 3mat (90 %-a lecsiszolásra került).
csiszolópapír, higító, egyéb csacskaságok max 5-6000.
kell még 2.5-3 kiló fösték (metál bázist néztem) 12000/kiló (RM, de ennyi a dupont is, meg a sikkens is).
no és a lakk, legyen 1.5 kiló, mert hátha kilöttyintem a felét a nagy idegeskedésemben : ugyancsak 12000/ kiló (de van elfogadhatóan jó minőségű 6000ért is)
munkadíj.
erre, vidéken a rezsi óradíj 2000-től 6000- ftig terjed. ez valóban állapotfüggő, hogy mennyi lesz a vége a m.díjnak. annyi biztos, ha csak apró kis horpadások vannak a gépen, és csak itt-ott kell heggeszteni az ótót, és nem újragyártani, akkor a munkadíj nem negyon kerülheti el 80-100-at.
persze tisztában vagyok azzal, hogy bp-en szeretik hülyének nézni az embert a szakemberek, én csak azért írtam le a fentieket, hogy ti ne csináljatok magatokból azt.
még egy észrevétel a tapasztalataim alapján. ha valaki azt mondja, hogy az alvázvédelmet megcsinálja 10ért, akkor az hazudik. max vesz két flakon rücsit (kaucsukbázisú kőfelverődésgátló) 950 ftos egységáron és higítósrongyoos "zsírtalanítás" után ráhányja. nekem ez a művelet 3 hónapot vett igénybe, az elhasznált anyagok kb 60-ban fájtak.
remélem senkinek nem sértettem meg az önérzetét a leírtakkal (hátha olvassa egy fényező), nincs szándékomban, hiszen azt én is elismerem, hogy aki beletesz 20-30 millát (vagy többet) egy vállalkozásba, az nyilván érvényesíttetni szeretné befeketetését az áraiban a versenyképesség megtartása mellett.
javaslom, kérjetek letechnológizált (kinormázott) árajánlatot. ha adnak, tudod,miért annyi az annyi. ha nem adnak, akkor komolytalan a cég (vagy nem TUD ilyet készíteni, akkor azért, vagy nem akar adni akkor meg valószínű nem nagyon tisztességes, tehát, azért). nekem mindig gyanúsak a szép kerek számok, pl 300 000. miért nem 400, vagy 200? egy jó szakember (tök mindegy milyen iparosról legyen is szó) fejben megoldja ezt, tehát nem nagy kérés, hogy írja le. az anyagárakat az interneten kersztül pedig leellenőrizheted.
jó fényezővadászatot mindenkinek!