Egy kis kitero:
Az igazsaghoz hozzatartozik, hogy bar mindig is vonzottak a kocsik, de sokaig sajat kocsim nem leven (OK, Wartburg az volt a Capri elott:-), elmeletben jobb voltam, mit gyakorlatban. Hiaba tudtam, hogyan mukodik a tarcsafek, azert mas volt szetszedni es osszerakni, mint elmeletben megszerelni.
Szoval a szereleshez hianyzott eleg sok info, amit - hozzaerto haver nem leven - konyvekbol iygekeztem megszerezni. Rakat penzt koltottem Capris konyvekre Nemetorszagban (Jetzt helfe ich mir selber - Capri III 1978-1981, Ford Capri: restaurierungshandbuch, Haynes Manual MKII 1.6-2.0l, aztan beszereztem olyan konyveket is, mint pl. a gepjarmuvek javitofenyezese, meg korszeru karosszeria karosszeriajavitas - ez utobbinak pl. semmi haszna nem volt:-(
A szakertelmen kivul a szerszamok is hianyoztak: volt egy dugokulcs keszletem, nehany villaskulcsom, ocska, csorba csavarhuzom, meg ocska fogoim. Igy szerszamokat is elkezdtem vasarolgatni (flex, csiszolo, etc).
Szoval fenyezes hazilagos gyors kijavitasa:
Elmentem egy kivulrol szimpatikusnak (=kulturalt) tuno fenyezomuhelybe, ami nem is volt olyan rossz valasztas. A festekkevero sracrol kiderult, hogy Caprija volt, es abszolut lelkesen allt dologhoz. Bar a penzmagbol eppen kifogytam (hogy legyen egy mukodokepes kocsim, vettem magamnak egy 90-es kadett limuzint a sogoromtol, amelynek 1.5 tdi isuzu motorja volt: megvettem talan 600-ert, rakoltottem a kasztnira 200-at, aztan rajottem, hogy ket kocsi hobbinak tul sok, igy eladtam - pont annyit buktam rajta, hogy a Caprira felre tett zse elment...), szoval a penzmagbol kifogytam, de azert a srac pozitiv hozzaallasat latva beprobalkoztam, hogy megis, mennyi lenne a teljes fenyezes? A srac azt valaszolta, hogy olcson 30 ezer elemenkent. Egy pillanatra atfutott az agyamon, hogy 1 kocsi = 1 elem, de aztan a srac elkezdte mutogatni, hogy hany elem is van a Caprim, akkor picit lelohadtam..
Megertette, hogy penzmagbol eppen kifogytam, es csak a muszaki miatt akarom olcson lefujni a kocsit. Szoval rendeltem tole 2 flakon sarga festeket par ezer Ft-ert.
A javitoszint ugy keverte ki, hogy a fenyezett tukromet ott hagytam nala, o meg nekiallt kiserletezgetni - mit mondjak, ugy eltalalta, hogy meg senki nem vette eszre pontosan, hogy hol kezdodik a javitofeny, es hol er veget az eredeti...
En meg nekialltam otthon gittelni a kasztnit (elotte persze elolvastam, hogy mikor milyen csiszolopapirt, alapozot, stb kell hasznalni). A vegeredmeny vegul is nem lett rossz - ahhoz kepest, hogy csak gyorsjavitasnak szantam, semmikeppen...
Ilyeneket kellett eltuntetnem:
amit igy oldottam meg (ha jol emlekszem, ez volt vmi alapozo):
majd:
es vegul:
A vegeredmeny - 5 meterrol, vagy tavolabbrol nezve tobb, mint kielegito volt, a celnak (muszaki) meg aztan vegkepp megfelelt.
Igazsag szerint egy hibat csinaltam a fenyezes soran: nem hagytam eleget szaradni valoszinuleg a gittet, igy a festeken latszik kozelrol, hogy nehany helyen megrancosodott. Mindenesetre kovetkezo alkalommal mar okosabb leszek:-)