uber wrote:Sajnos nem ismerek senkit, aki tudna segíteni benne.
Geree, ő az a Geree, akinek a weboldala is van?
Igazából az a baj ezzel a karbival, hogy túl nagy a torokátmérője szerintem. Habár gyárilag 1.3-ra szerelték úgy tudom. A gyári egy kis Hitachi, kéttorkú, 26, 28-as torokátmérőkkel. Ez a Weber pedig 32, 32. Külföldi fórumokon mindenki ajánlja a cserét, mert sokkal erősebb lesz tőle a széria motor. Ez igaz is, be lehet fúvókázni, hogy menjen, mint a barom, csak akkor benyeli a 13 litert is. Erről viszont nem esik szó sehol.
Persze gondoltam én, hogy többet kell adni neki, de nem kéne ennyire túlfogyasszon.
Normál fogyasztásnál (ami 2 literrel még mindig több, mint a sajátjával) nem meg olyan jól.
Az lenne a legjobb, ha szélessávú lambda szondával rá tudnánk mérni, hogy milyen fordulaton milyen a keverék. Most így érzésre úgy tűnik, hogy kis gyorsításnál, alacsony fordulaton jón, padlógáznál kicsit gondolkozik, de utána elindul, viszont félgázas gyorsítással csak hörög, alig akar gyorsulni. Nyilván ez is befolyásolja a fogyasztás többletet, hogy ha normálisan akarok felgyorsulni, akkor nagy gázt kell nyomjak.
Szerintem megkeresem Geree-t, hátha tud valami tanácsot adni.
A fől cél majd az lenne, hogy ha elindul a motorprojekt, egy nagyköbcentis sportmotor karburátorjait tenni fel rá. Sokkal jobban tetszenek azok a megoldások, és egyszerűbbnek is tűnik a dolog. Persze annak is megvannak a hátrányai ugye, szívócsonk készítés, szinkronizálás, alkatrész, fúvóka beszerzés nehézségei, és azt még most, gyári motorra fölösleges lenne feltenni.
Idénre terveztem ezt, de most, hogy jön a Taunus, valószínüleg eltolódik majd.
Szia,
Gyanítom, rólam van szó. Legalábbis Adam kollega engem riadóztatott...
Nagyon tetszik a Datsun, pont az a stílus, amit a japán autókban nagyon kedvelek.
A karburátorról. Az alapjaiban hülyeség, hogy a 32/32-es túl nagy lenne a 26/28-ashoz
képest. Ha felteszel egy ikerkarbi-párost, vagy egy motorkarbisort, ahol hengerenként
minimum 32-es a fojtószelep, de Weber esetében nem könnyű 40-esnél kisebbet
találni, ez belátható. A 32/32-es Weberrel nagyon szépen kell tegye a dolgát, már csak
azért is, mert a DIR is progresszív és nem ikerkarburátor. Tehát kis terhelésen csak az
első torok működik. Ha nem teszi a dolgát, akkor vagy működésbéli problémák vannak
vele, vagyis tömítés, membrán, deformáció, repedés (bár ez utóbbi azért nem jellemző),
vagy ami sokkal valószínűbb, hogy a fúvókázás és egyébb beállítás nem stimmel a
motor kívánalmaihoz.
A félgázas gyorsulásmentes hörgés a terhelésre túlszegényedő keverék jele, vagyis
esélyes, hogy túl nagy az első torok féklevegő-fúvókája. De az is ugyanilyen tünetet
produkál, ha nem működik, leragadt a teljesítményszelep vagy eldugult annak a fúvókája.
Meg lehet próbálni műszer nélkül tuningolni, de érzésre nem sok különbséget fogsz
érezni egy lambda=1 és egy lambda=0,7 között, csak a fogyasztás ugrik meg literekkel.
Pláne úgy, hogy részterheléses keveréket kell beállítani, nem a padlógázast, így pedig
emberfia meg nem mondja, hogy egyenletes 100-nál mennyire erős az autó, vagyis kb.
hol van a keverék.
Ha azt akarod, hogy országúton 6-ossal kezdődjön a fogyasztás, de gázra dinamikusabb
és padlógázon erősebb legyen, mint a gyári, akkor az csak szélessávú szondával való
fúvókázással érhető el - meg egy erre szánt egynapnyi autókázással. És persze sok
fúvókával...
A teljesítmény kérdésében pedig ezzel a konfiggal felejtsd el a 90 lóerőt. Ez másfélszerese
a gyárinak, és mivel sem a nyomaték, sem pedig a fordulatszám nem emelkedik a karbi-
csere végett ilyen mértékben, ezért mitől emelkedne a teljesítmény 90 lóerő körülire.
De mivel a karburátor összkeresztmetszete padlógázon közel 40%-kal nagyobb, ez azért
ebben az üzemállapotban határozott plusz formájában jelentkezik.
Ha érdekes vagy aktuális a dolog, akkor keress nyugodtan, megtalálsz...
u.i.: Ja, és ha a Hitachi-t még nem dobtad el túl messzire, akkor ne is tedd, pls.
Volna valaki, akinek lehet, hogy szüksége lenne rá...